Juhlapuhe Nirvanalle

12.12.2015

Nirvana r.y. 40 vuotta –
Suomen Uskontotieteellisen Seuran tervehdyspuhe

Arvoisa juhlaväki, olemme kokoontuneet tänne juhlimaan Turun yliopiston uskontotieteen oppiaineen ainejärjestö Nirvanan 40-vuotista taivalta. Haluan nyt lausua muutaman sanan Suomen uskontotieteellisen seuran edustajana tässä juhlassa.

Suomen uskontotieteelliselle seuralle opiskelijat ja myös opiskelijajärjestötoiminta ovat tärkeitä. Tämän vuoden aikana seuraan on liittynyt seitsemän uutta opiskelijajäsentä, joista jokaisesta olemme iloisia ja ylpeitä. Iloisia siksi, että on hienoa nähdä, että opiskelijat ovat kiinnostuneita seuran toiminnasta ja ylpeitä siksi, että opiskelijat edustavat niitä uusia sukupolvia, joiden käsiin seuran ja tieteenalan tulevaisuus lasketaan.

Tulevaisuus tuo mukanaan usein muutoksia, joiden toteutuminen mahdollistuu aina tässä hetkessä. Tänään Nirvanan juhliessa 40 aktiivista vuotta opiskelijatoimintaa samalla Nirvana muuttuu, sulautuen muiden lähialojen opiskelijajärjestöjen kanssa yhdeksi, uudeksi ainejärjestöksi, Seitaksi. Ursula K. Le Guin kirjassaan Pimeyden vasen käsi kirjoittaa lopuista ja aluista näin: Ei ole alkulähdettä eikä loppua, sillä kaikki asiat ovat ajan keskiössä. Kuten tähdet, jotka heijastuvat yössä tippuvassa sadepisarassa, siten myös sadepisara heijastuu tähdissä. Ei ole pimeyttä tai kuolemaa, sillä kaikki asiat vain ovat, hetken valossa, niiden alun ja lopun ollessa sama. –Valo on pimeyden vasen käsi. Tässä ”hetken valossa” vuoden pimeimpänä aikana juhlimme Nirvanaa, joka ei suinkaan lopu vaan jatkaa toimintaansa uudella nimellä ja samoilla tavoitteilla kuin aiemmin.

Tässä hetkessä yliopistokoulutuksen ollessa voimakkaassa vastatuulessa ja tutkitun tiedon väheksymisen saadessa yhä vahvempaa jalansijaa tulevaisuus näyttää toivottomalta. Virginia Woolf kirjoitti ”Sinä hetkenä kun mukautuu, kun tekee mitä muutkin tekevät, horros tunkeutuu sielun ja hermoston syvimpiin sopukoihin asti. Ihmisestä tulee vain ulkokuori, jonka sisin on tyhjä, tylsä, paatunut ja yhdentekevä.” Opiskelijat ovat tämän kehityksen vastavoima sillä uudet sukupolvet näkevät edeltäjiensä virheet tarkemmin, uudet sukupolvet ovat valmiimpia kyseenalaistamaan. Tästä muistutukseksi pyydän nyt kaikkia opiskelijoita kätkemään Simone de Beauvoirin seuraavat sanat sydämeensä: ”Kaikki ihmisen tekemät epäjumalankuvat, olkoonkin kuinka pelottavia tahansa, ovat tosiasiallisesti alisteisia ihmiselle, ja juuri siitä syystä ihmisellä on valta tuhota ne.” Älkää siis mukautuko, vaan kantakaa sivistystä ylpeydellä ja olkaa valmiit osoittamaan sen merkitys epäilijöille.

Ainejärjestötoiminta ja ainejärjestön vuosijuhla ovat myös iloisia asioita, kuten sivistys ja akateeminen koulutus ovat myös riemun ja aika ajoin riehakkuuden lähde. Ann Plato kirjoitti aikoinaan, että hyvä koulutus on toinen nimi onnellisuudelle ja mielestäni hän oli monella tapaa oikeassa. Hyvä koulutus ja sivistys ei tapahdu ainoastaan luento- ja seminaarisaleissa tai kirjastoissa, vaan myös siinä kommunikaatiossa, jota me tiedeyhteisön edustajina käymme keskenämme arkisissa ja ei-arkisissa tilanteissa: käytäväkeskusteluissa, sähköposteissa, illanistujaisissa ja nyt tänään vuosijuhlissa. Meillä kaikilla on syytä olla onnellisia näistä moninaisista mahdollisuuksista sivistyä yhdessä.

Haluan nyt toivottaa Turun yliopiston uskontotieteen oppiaineen ainejärjestö Nirvanalle vilpittömästi onnea, kykyä kyseenalaistaa jatkossakin sekä iloa osoittaa olevansa ylpeä siitä kaikesta hienosta työstä, jota Nirvana on tehnyt ja tulee tekemään!

Lämpimät onnittelut Suomen uskontotieteellisen seuran puolesta. Tässä samalla haluan antaa Suomen uskontotieteellisen seuran lahjan ainejärjestö Nirvanalle. Olemme koonneet seuran hallituksessa kattavan paketin kirjoja. Periaatteena on ollut antaa joko oman oppiaineen julkaisuja tai teoksia, jotka liittyvät seuran hallituksen jäsenten omien oppiaineiden tai tutkimusinstituuttien erityisiin tutkimusalueisiin. Toivomme, että nämä kirjat päätyvät Kutu-kirjastoon ja siten opiskelijoiden käyttöön. Vielä kerran suuret onnittelut Nirvanalle!

Anna Haapalainen
Suomen Uskontotieteellinen Seura

(Editor’s note: käännökset kirjoittajan)

1 thought on “Juhlapuhe Nirvanalle

  1. Pingback: Media – Anna Haapalainen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s