Tosi-TV -filmaukset alkavat Sirkkalan kampuksella

Kiinnostuitko? Television katsotuimpia ohjelmia ovat tositeeveet. Ilmeisesti yksi syy niiden suosioon on tiedonhalu ja kiinnostus toisten ihmisten elämään ja ennen kaikkea arkeen.

Yliopiston viestinnässä pohditaan tutkijoiden arkeen perustuvaa tositeeveesarjaa. Ohjelma olisi suunnattu ennen kaikkea työuraansa suunnitteleville opiskelijoille tai niin sanotulle tavalliselle kansalle, jonka stereotyyppiset kuvitelmat akateemisen uran tekijöistä päivitettäisiin nykyisen tilanteen tasalle. Toteutus palvelisi myös yliopiston kolmatta tehtävää: se loisi uuden kanavan tutkimuksista tiedottamiselle populistisin keinoin.

Etsi edellisestä kappaleesta virhe. Vastaus: Tutkijoiden tositeevee on ollut vasta vain erään oppiaineen kahvitaukokeskustelun aihe. Mietimme, mitä sarjassa voisi kuvata tai mihin piilokamerat sijoitettaisiin. Missä käydään dramaattisimmat keskustelut vai leiskuvatko tunteet pitkien rakennusten käytävillä? Lähestymistapa taitaa olla väärä. Suosittu fiktiivinen elokuvahahmo Indiana Jones on tieteellisen koulutuksen saanut arkeologi, mutta valkokankaalla näkyy vain harvoin työhuoneen paperipinoja. Kiinnostavimmat hetket vietetään hänen tutkimuskohteensa parissa, kentällä.

Olen itsekin tehnyt kenttätöitä. Olen soutanut ruuhella rantaan, akanvirta on vienyt minut laiturin alle ja olen sieltä kömpinyt haastateltavani eteen vettä valuvana, mutta nauhuri kuivana. Komediallisia piirteitä ei ole puuttunut. Entäpä draaman kaarta? Kyllä, olen saanut haastateltavani pyyhkeitä siitä, että olen pettänyt hänen luottamuksensa. Tieteellisistä eettisistä periaatteista tietoisena voin sanoa, että asia on selvitetty ja osoittautunut väärinkäsitykseksi. Ehkäpä akateeminen tositeevee saisikin parhaat jaksonsa juuri tieteellisen työn ja tavallisen kansan kohtaamisesta.

Tavallista kansaa ei ole olemassakaan. Mikään ei ole tyypillistä. Ei edes tutkijan elämä. Ehkäpä tästä lähtökohdasta sarjalle voisi löytyä markkinarako. Tutkijat eivät enää eristäydy poteroihinsa, joista he tulevat hajamielisinä julkilausumaan suuret oivalluksensa. Emme enää elä eristettynä muusta maailmasta. Tutkija on erottamaton osa ilmiötä, jota hän tutkii.

Totta vai tarua? Kuva: Jaana Kouri

Aikuisten oikeasti Turun yliopiston viestintä on toteuttanut kolmatta tehtäväänsä uudella scienceslam -konseptilla. Yhdeksässä minuutissa tutkija esittää ison screenin edessä tutkimuksensa mukaansatempaavalla tavalla. Esittäjä voi pukeutua haluamakseen hahmoksi – vain mielikuvitus on rajana. Yleisö antaa pisteet. Nimeksi voisi antaa Tieteen X-factor tai Science Talent-show.

Ohjelma näyttää taikurin työtä: Silmänräpäyksessä loihditaan esiin monen vuoden uurastuksen tulokset ja vakuutetaan yleisö. Näin suoristetaan monivaiheisen menetelmän mielenkiintoisimmat mutkat. Ehkä siinä on asian ydin: tutkimusten huippuhetket, oivallukset, tapahtuvat hitaasti prosesseissa. Niin moniosaista tositeeveesarjaa ei kukaan jaksa katsoa. Ratkaisu jatkuu aina seuraavassa numerossa.

Blogiteksti on kirjoitettu harjoitustyönä vuosi sitten osallistuessani laitoksen Julkaise ja tiedota -kurssille. Osittain blogitekstin ajankohtaisuus näyttää kärsineen, mutta toivon tekoni rohkaisevan myös muita kirjoittamaan omansa tänne.

Jaana Kouri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s